Search
Close this search box.

WordPress 4.5 – wat gebruiken we wel, wat niet

We werken nu een week of 3 met de nieuwste versie van WordPress. Toegegeven: versie 4.5 (inmiddels al weer 4.5.2) was niet héél erg opwindend, maar er zijn wel een paar ‘features’ die vaste fans kregen en regelmatig gebruikt worden.

Versie 4.5 werd 12 april losgelaten op de Grote Boze Buitenwereld. Zoals altijd werd ook deze versie vernoemd naar een beroemde Jazz-muzikant. Deze keer Coleman Hawkins. Persoonlijk hadden we nooit van de man gehoord, maar dat ligt volledig aan ons en niet aan mijnheer Hawkins.

Als je alle nieuwigheden in WordPress 4.5 op een rijtje wilt hebben, kijk dan op de Changelog 4.5. In dit artikel komt niet alles aan bod en concentreren we ons op de punten die (meestal maar een klein beetje) stof deden opwaaien.

Email-adres als gebruikersnaam
wordpress-inloggen-met-emaiWaarschijnlijk de meest besproken nieuwigheid van WordPress 4.5. De ‘echte’ gebruikersnaam kun je voortaan inwisselen voor je email-adres. Dat is handig(er), zegt menigeen. En voor wie meerdere gebruikersnamen heeft (en blijkbaar moeite heeft die te onthouden) is deze update dan ook Godsgeschenk. Probeer je email-adres maar eens te vergeten…

Niet iedereen is blij met deze optie. Tegenstanders wijzen daarbij vooral op veiligheid. Het email-adres is vaak bekent of makkelijk te achterhalen. Daarmee ligt de eerste stap van het inloggen op straat. Hackers hoeven nu alleen nog maar het wachtwoord te achterhalen.

Daar zit wat in…

Naar goed WP-gebruik verscheen er inmiddels een plugin die het inloggen met je email-adres als wachtwoord weer onmogelijk maakt.

Heel erg populair is die plugin nog niet, blijkt uit de downloadstatistieken. Dus blijkbaar maakt de gemiddelde WP-er zich geen enorme zorgen over dit fenomeen. Wij eerlijk gezegd ook niet, maar met een flinke slag om de arm. Er zijn wel degelijk websites waar we die plugin ogenblikkelijk zouden installeren. Daarover later misschien een keer meer…

Toetscombinaties: — is ineens een <hr>
wordpress-toetscombinatiesWordPress toescombinaties zijn een soort ‘shortcodes’ maar dan zonder de [ brackets]. Ze zijn bovendien korter, simpeler en daardoor makkelijker in gebruik.

Ze zijn overigens ook eenzijdiger. Er zijn geen opties. Het is ja of nee, zwart of wit.

Nieuw in WP 4.5: als je een horizontale lijn in je tekst wilt hebben tik je drie streepjes achter elkaar plue ‘enter’ en WP doet de rest. Streepjes, géén ‘underscore’. En het werkt alleen als je je tekst-editor in ‘Visueel’ hebt staan. Dan krijg je dus dit:


Hartsikke handig. We gebruiken het niet veel, maar wel steeds vaker. Blijkbaar past het makkelijk in het denk- en werksysteem van de WP-gebruikers.

Overigens heeft WP meer van die handige toetscombinaties. Je hoort en leest er nauwelijks iets of iemand over dus we vermoeden dat ze redelijk onbekend zijn, Jammer want handig. We gebruiken ze niet dagelijks, maar wel regelmatig. Op het screenhot zie je een deel van het overicht. Je kunt die popup oproepen door op het vraagteken in je tekst-editor te klikken (uiteraard alleen in standje ‘visueel’)

Responsive Previews in de WP Customizer
Dat je website overeind moet blijven op die verd*md kleine schermpjes van een GSM (landscape EN portrait!) weet je natuurlijk. Google Chrome is daarbij een goede vriend. Met Crtl+Shift+I kom je in Googles browser een heel eind. Bij WP weten ze het inmiddels ook. Het systeem is voorbereid op ‘responsive design’ maar nu hebben ze in de Customizer een tooltje ingebakken dat je website laat zien binnen de kaders van een iPhone, Galaxy, tab of iPad. Ga naar ‘Weergave’ -> ‘Aanpassen’ en je kunt onderin de linkerbalk kiezen uit 3 icoontjes: desktop, tab of GSM.

Handig, maar het zou nog handiger zijn als die optie iets verder werd uitgebreid. WP lijkt te denken dat een Galaxy 7 net zo’n groot scherm heeft als de iPhone 6. Dat is jammer.

Handig: sneller links toevoegen aan tekst
We hebben het lekkerst tot het laatst bewaard: als je een woord of zin wilt linken (intern of extern) is dat heerlijk versimpeld. Selecteer de tekst, klik op het schakeltje en er verschijnt een simpel veld waar je de link kunt plaatsen. In heel veel gevallen volstaat dat. Als je meer wilt, kun je de linktekst openen met het ‘wieltje’.

Waarschijnlijk de simpelste verbetering van WP, maar ‘by far’ de meestgebruikte.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest