Zoek
Sluit dit zoekvak.

WordPress backups

Een WordPress website is meer dan een stapel HTML-pagina’s. Het hart van de website is een MySQL database. Dat maakt het ‘backuppen’ lastiger en tijdrovender dan het backuppen van een simpele HTML-website. Toch is het regelmatig maken van een goede WordPress backups een absolute ‘must’ als je je bedrijf en (de investering in) je website serieus neemt. Want de vraag is niet of je een backup nodig hebt maar wanneer.

Heb je een backup, dan heb je altijd een actuele versie van je website achter de hand. Er zijn nogal wat momenten waarop het (op z’n zachtst gezegd) handig is als je snel en simpel een backup kunt ’terugzetten’. Bijvoorbeeld als…

  • je host failliet gaat
  • de server onherstelbaar beschadigd raakt
  • je site gehackt wordt
  • er malware op de server wordt gezet
  • je site wordt gebruikt voor phishing
  • er iets misgaat bij het updaten van plugins
  • er iets misgaat bij het updaten van WordPress
  • er iets misgaat bij het installeren van een plugin
  • als dat ‘slimme neefje’ nog niet zo slim bleek te zijn
  • als je (overkomt de besten!) een onherstelbare fout maakt bij het bewerken van je website

Het komt (gelukkig) allemaal niet vaak voor, maar het komt voor. Eén van bovenstaande scenario’s hoeft je maar één keer te gebeuren om het nut van regelmatige backups héél goed te begrijpen.

Een complete backup van een WP website, bestaat (grofweg) uit twee delen: een backup van de database (inclusief de niet-WP-tabellen!) en een backup van de overige bestanden. Die kunnen onafhankelijk van elkaar gemaakt worden. Samen vormen ze een actuele ‘spiegel’ van je website – een tot op de pixel exacte kopie van je website op het moment dat de backup werd gemaakt. [clickToTweet tweet=”Een WordPress backup is als de reservelamp in de keukenla: als je misgrijpt zit je in het donker” quote=”Een WordPress backup is als de reservelamp in de keukenla: als je misgrijpt zit je in het donker”]

Maar de ’techniek’ is nog maar één aspect van waarom het maken van backups de meeste ondernemers zo moeilijk afgaat. Maar voordat we daar dieper op ingaan, eerst even dit:

Eén backup is géén backup

Je maakt een backup niet voor ‘de leuk’. Je maakt ze om voorbereid te zijn op het moment dat dat je er erg hard een nodig hebt. Soms merk je meteen wanneer het zover is: je update een plugin, die ontploft en je website is weg. Komt G-zijdank zelden voor, maar als het je voorkomt ben je niet de eerste en is het in één klap duidelijk dat repareren onbegonnen werk is. Dan heb je een backup nodig om je website te herstellen. Net als wanneer een paar cyberhangjongeren hebben besloten dat de homepage van je website wel wat spannender kan…

Dan is het einde discussie. Kom maar op met die backup. Het liefst die van gisteren.

Anders is het als je website is geïnjecteerd met malware. Dat heb je niet meteen door. Het kan dagen maar ook twee of zelfs drie weken duren voordat je in de gaten hebt dat er wat mis is. Vaak merk je het pas als je van je host een mailtje krijgt dat je website offline is gehaald vanwege phishing, malware of andere ellende waar je niet opzit te wachten.

Op dat moment is de backup van gisteren waardeloos. Die van vorige week waarschijnlijk ook. Misschien moet je wel drie weken terug in de tijd. En dat bedoelde ik net met: één backup is geen backup’. Aan één backup heb je niet zo veel. Je moet een fiks eind terugkunnen in de tijd om een schoon, niet geïnjecteerd backupsbestand te kunnen vinden.

Een backup van je WordPress website is de reservelamp die je in de keukenla hebt liggen. Je zorgt dat je er altijd een bij de hand hebt omdat je wéét dat je ‘m een keer nodig hebt om te voorkomen dat je onnodig lang in het donker zit. Je weet alleen niet wanneer….

Dat je WordPress backups achter de hand moet hebben, is inmiddels hopenlijk duidelijk. De vraag is: hoe regel je dat. Je kunt zelf aan de slag, maar als het goed is heb je wel wat anders te doen. Daarom biedt WPdesk een WordPress Backup onderhoudscontract. Voor €5 per maand draaien we elke week een professionele WordPress backup. Die slaan we veilig op (op externe servers) en kunnen we voor je inzetten op het moment dat het nodig is.

Meer weten over WordPress Backups? Klik hier: WordPress backup

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest